Vårutflykt 2015

Vårutflykten den 19 maj 2015

Årets vårutflykt samlade 24 stycken glada och förväntansfulla deltagare. Det var lite gråmulet väder när vi alla samlades på parkeringen utanför Ö&B i Ängelholm för att samåka till Gyllenbielkeska Hospitalet som första utflyktsmål.

Vi satte oss på allt som gick att sitta på i det stora rummet som ligger mitt i bottenvåningen. En mycket kunnig guide berättade för oss om hur all började och hur det utvecklades genom tiden. Många frågor från oss avslutade denna del och vi gick från rum till rum som alla var fyllda med intressanta saker. Den smala vindstrappan förde oss upp till en vind som gick över hela huset och som var proppfullt med högst intressanta saker. Allt från del av klassrum till knyppeldynan med spets längst bort. Vi var nog många som fick en del nya insikter i hur det var förr i tiden.När vi sedan körde den korta sträckan fram till Tomarps kungsgård kom solen fram och vi gick in i detta anrika stora hus. Samling var i ett rum på andra våning som antagligen var ett av borgens första rum som då var ett torn byggt på 1200-talet. Vi avnjöt en (eller 2) koppar kaffe samt en fantastiskt god kaka med hallon och rabarber. Margareth Andersberg höll informationen om kungsgården medan vi slukade det sista av fikat. Vi var så många att det inte var praktiskt att ge information medan vi gick genom rummen. När informationsbiten var klar och vi hade beundrat storken och dess vackra bo utanför fönstret spreds vi runt om i gården i alla dess rum för att se och beundra rummen och de konstutställningar som också finns där.

Mycket intressant och vackert var bl.a. det fina bibliotek om Kungl Skånska kavalleriregementets officerskårs samlingar böcker och pokaler och exempel på sidovapen och uniformer finns att se.

Kungsgården bjuder på så mycket att det är en pärla att återvända till och där man med lätthet kan föreställa sig hur det en gång var.
 

Ängelholms Släktforskare är medlem i Sveriges Släktforskarförbund, och Skånes Släktforskarförbund.

Vårt organisationsnummer är 839400-8612

Vårt bankgironummer 5571-9504

Vår kontaktinformation hittar du här.


Hitta till oss.


Släktforskarcafé 

Återkommer till hösten


Länkar


 ArkivBesök oss på

 


Vårt gironummer
5571-9504

Organisationsnummer
839400-8612 


Vår integritetspolicy


Våra samarbetspartners: